torstai 23. elokuuta 2018

Voihan some!

Minäkin olen viimein päässyt enemmän YouTuben maailmaan. Seuraan kanavia, haen tietoa sieltä, musiikkia olen sieltä kuunnellut jo vuosia. Tähän "uppoamiseen" on paljon auttanut se, etten ole käyttänyt n.kolmeen viikkoon Facebookia, Instagrammia ja Twitteriä (FIT- lyhenteelllä myöhemmin). Snapchattia tai muita minulla ei edes ole. Ilman somea minulle on tullut päiviin aivan hurjasti lisää aikaa ja tilaa ja sen vuoksi olen voinut rauhassa "upota" YouTubeen, mistä olen haaveillut pitkään. Watch Later- listani on pitkä ku mikä ja viimein olen voinut keskittyä katsomaan videoita rauhassa. Aiemmin minulla ei ole somen ja muun elämän takia muka ollut aikaa katsella YouTube-videoita.


Minuun vaikutuksen tehnyt Ulrika Björkstamin TedTalk:
Imagine if you were hit by a plane


Mielenkiintoista tässä FIT- tauossani on se, kuinka paljon parempi oloni on. Pikkuhiljaa sellainen rauhattomuus on ruvennut laantumaan. Tuntuu, että keskittymiskykynikin on parantunut. Tuntuu myös, että aivoihini on tullut lisää tilaa. Edelleen minulla on se olo, että pitäisi mennä seuraamaan jonkin FIT-someni feediä, etten jää jostain paitsi ja pitäisi olla julkaisemassa ja linkkaamassa juttuja, etten jää siellä unholaan. Some koukuttaa! En ollut aiemmin edes tajunnut, kuinka pahasti olen jäänyt siihen koukkuun. Se on koukku, jonka avulla pakenin asioita. Koukku, jonka avulla kuvittelin saavani tarvitsemaani huomiota, vaikka oikeasti minun olisi itse pitänyt antaa itselleni huomiota ja kuunnella itseäni.

Mitä olen tehnyt nyt, kun olen saanut FIT-someltani niin paljon aikaa ja tilaa? Olen katsonut niitä haluamiani YouTube-videoita. Olen kuunnellut podcasteja SoundCloudista ja radio-ohjelmia YleAreenasta. Olen lukenut kirjoja välillä tahtiin kirja per päivä. Olen lukenut blogikirjoituksia. Olen katsonut digiboxilta tallentiamiani tv-sarjoja ja dokumentteja. Olen vain ollut ja ihmetellyt ja nähnyt, kuinka some on vaikuttanut minuun. 
Tällä hetkellä en siis someta ollenkaan. Vai lasketaanko YouTube ja tää Blogger someksi? Lisäksi olen viime talvesta asti miettinyt, että perustaisin oman YouTube- kanavan. En ole vielä uskaltanut sitä tehdä. Luultavasti joku päivä rohkaistun sen tekemään. Pää on kyllä täynnä ideoita, että mistä voisin videoita tehdä YouTubeen, mutta epäröin vaan. "En kuitenkaan osaa tehdä tarpeeksi hyviä videoita. Ei ketään kiinnosta katsoa niitä." Kaikkia tällaisia tyypillisiä häpeän tuottamia ajatuksia. Koska tekemällähän sitä oppii tekemään videoita, vai mitä? Ei voi heti osata täydellisesti.


Katsoin viimein Bonesin 12. tuotantokauden Netflixistä. (Kuva täältä)


Kaiken tämän jälkeen olen miettinyt, että en palaa FIT-someeni vielä pitkään aikaan. En ainakaan ennen kuin tuo olo, että jään jostain paitsi ilman somea, on kadonnut. Ehkä en palaa ollenkaan? Sekin on mahdollista. En vielä yhtään tiedä. Aika näyttää. Sen kuitenkin tiedän, että jos palaan FIT-someen, en käytä sitä enää joka päivä. En halua tuota hermostunutta ja keskittymiskyvytöntä oloa takaisin. Eniten olen kaivannut FIT-some-tauollani muutamaa Facebookin vertaistukiryhmää. Tällä hetkellä on kuitenkin se tilanne, että ajatuskin somen aukaisemisesta saa aikaan jonkinlaisen pahan olon, joten tauko jatkuu. (YouTubea ja Bloggeria en muuten aukaise joka päivä, joten niitten käyttö tuntuu ihan hyvältä ja siksi olen jatkanut näiden käyttöä.)

Nyt minua kiinnostaisi tämän avautumiseni jälkeen kuulla, että mitä ajatuksia teillä on? Koetteko, että some koukuttaa? Pystyykö sitä ilman olemaan ollenkaan? Miten te ylipäätään koette somen? Voiko somesta tulla yliannostus? Olenko harvinainen näine ajatuksineni?

4 kommenttia:

 1. Mä en käytä Facebookia kuin kerran pari kuussa, ja Twitteriä en lainkaan. Instaan menee pari minuuttia päivässä. Mutta muuten roikun netissä ja katselen Youtubea, joten mun kohdalla voisi ehkä puhua yleisesti ruutuajan vähentämisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon ku ite pääsisin Facen ja Instan suhteen! Ehkäpä vielä. Joskus tulee netissä roikuttua, ku on tylsää ja vaan selaa sivun toisensa perään.

   Poista
 2. Todellakin koukuttaa! Olen itsekin pitkään miettinyt että jättäisin facebookin tauolle. ainoastaan jakaisin siellä tuota omaa blogiani, mutta muutoin pois käytöstä. Insta on minusta kivempi, kun se on niin paljon kuvamaailmaa. Toki sekin koukuttaa. Aa että ois mahtava heittää hetkeksi koko some pois. Mulla on kokeilussa mahdollisuuksien mukaan tuo viikonloppujen kellottomuus, siinäkin on haastetta :D Huippua pohdintaa Laura ja mää annan youtubekanava idealle aplodit, anna mennä!! Niin hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kokeilepa sinäki somettomuutta. Siinä aukeaa kummasti mielessä kaikkea, ku some ei vie tilaa ja energiaa.

   Poista