tiistai 19. joulukuuta 2017

Mietteitäni joulusta

Uskon, että on muitakin minunlaisiani, joille joulu on se ahdistavin ja kamalin aika vuodesta. Jouluhan on glorifioitu perhejuhla vailla vertaa. Itselläni joulusta tuli ahdistava vähän päälle viisi vuotta sitten, kun erinäisistä syistä johtuen mun välit lapsuudenperheeseeni katkesivat. Eka joulu sen jälkeen meni baarissa, hupsista keikkaa. Seuraava joulu meni Mieheni suvun kanssa. Sitten tuli joulu kavereittemme kanssa. Kaksi edellistä joulua ollaan vietetty kahdestaan ja niin me vietetään nytkin.

Rotuaarin jouluasu

Miksi joulu tuntuu niin ahdistavalta? Mulla joulu nostaa pintaan surun siitä, etten voi ja saa olla sisko sisaruksilleni ja täti sisarusteni lapsille. En voi olla heidän kanssaan tekemisissä kuin minimaalisesti, koska oma hyvinvointini kärsii siitä ihan liikaa. Hinta on liian kova maksettavaksi. En halua menettää itseäni. Vanhemmillani taas ei ole mitään väliä, koska he eivät välitä musta millin miljoonasosankaan vertaa, enkä halua heidän kanssaan olla missään tekemisissä loppuelämäni aikana.

Toinen syy on joulun uskonnollinen sanoma. Oon ite kasvanu vanhoillislestadiolaisessa perheessä ja erosin tästä uskonnollisesta suuntautumisestä vähä päälle viis vuotta sitten ja kirkostakin nelisen vuotta sitten. Tuntuu typerältä viettää joulua sen takia, että joku heppu syntyi parituhatta vuotta sitten. Joululaulutkin on tosi monet uskonnollisilla sanoilla varustettu ja nekään ei nappaa. Uskonnollinen sanoma on lähinnä kuristava ja vie tilaa hengittää.

Huurteinen maailma

Mua ahdistaa myös joulussa se, että ku on perinteet, joita pitäis noudattaa ja hommata lahjoja ja käydä haudalla ja tehdä ne jouluruoat ja järkätä jouluruokailu ja ja ja ja ja ja ja. Että joulusta ei voi tulla joulu, jos kaikki ei oo täydellistä ja tehdä niinkuin ollaan aina ennenkin tehty. Oon ruennu rikkomaan omia kulahtaneita käsityksiäni joulusta ja en käytännössä edes vietä sitä. Joulun päivät ei eroa mun arjesta juuri mitenkään. Tänä vuonna aiotaan tehdä pizzaa viikonloppuna ruoaksi, eikä ressata enää jouluruoista. (Paitsi graavikalaa aion huomenna käydä ostaan ison satsin.)

En jaksa pitää yllä enää raskaita kulisseja, joita oon lapsesta asti kantanu harteillani. Ei, en ole hyvinvoivasta perheestä lähtöisin. Ei, en voi hyvin. Ei, en jaksa joulua, koska siihen liittyy vielä niin paljon surua. Ei, en jaksa jouluun liittyviä tohotuksia ja pakkoja. Ei, en aio edes antaa ruusuista kuvaa mun joulusta.

Yhden poikkeuksen aion tehdä tänäkin jouluna. Aion hankkia kummitytölleni joululahjan. Miksi mun pitäisi viedä lapselta jouluilo, vaikka itselläni ei oo sitä? 

Auringonlasku vuosien takaa

Mitä tässä nyt yritän edes sanoa? Sun ei oo pakko tehdä jouluun liittyviä asioita, jos ne ahdistaa sua ja tuntuu pahalta. Sun ei oo pakko viettää joulua sukulaisten tai kenenkään kanssa, jos se ahdistaa sua ja tuntuu pahalta. Joulun pitäisi kait olla ilon ja rauhan ja rakkauden juhla. Jos se ei oo sitä sulle, ni ei sun tartte pakottaa itteä mihinkään, jos se vaan vie sulta voimia ja iloa.

Ei-ahdistavaa joulua siis kaikille!

5 kommenttia:

 1. Mukavaa joulun aikaa vaikka sitä ei perinteisesti viettäisikään <3

  VastaaPoista
 2. Joululta ei varmasti voi oikein välttyä ellei sitten asu erakkona metsässä ilman somea ison muonavaraston kera. Harmi että joulu tuo sulle myös painavia fiiliksiä, mutta toivottavasti sieltä Joulun vapailta löytyy mukavia, rauhallisia hetkiä ja Joulu-pizzasta tulee oikein maukasta. :P

  Joulu on vahvasti perinteiden aikaa ja monihan sitä viettää perheen kanssa, niin minäkin. Mutta voihan sitä koittaa vaikka asia kerrallaan vuosi vuodelta tehdä omia perinteitä, esimerkiksi tuo joulupizza kuulostaa just potentiaaliselta sellaiselta, jota voisi jatkaa muinakin vuosina?

  Mä oon kuunnella nyt paljon Sian joululevyä, jossa vietetään ilmeisen iloista joulua kavereiden kesken kappaleessa Ho Ho Ho. Että miksipä ei niinkin. :D

  Toivon sulle Laura lämmintä läikähdystä rintaan ja rauhallista Joulun aikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä jos Sian levy on tuttu niin Sushine -kappale olkoon mun jouluterveiseni sulle!

   Poista
  2. Uskon, että ajan ja asioiden käsittelyn myötä nää jouluahdistuksetkin vähenee.

   Joo, sitä vois kehittää ihan omia jouluperinteitä. Sellasia just, jotka tuntuu hyvältä eikä pakotetulta.

   Pitääpä kuunnella tuo Sian joululevy. Tiiä vaikka tykkäisin!

   Mukavaa joulunaikaa sinullekin! <3

   Poista